Sallate me domate
Per nje sallate me domate ju duhen (sasia fakultative, ne varesi te oreksit, gjelleve shoqeruese dhe numrit te pjesemarresve):
domate
kastravec
qepe
majdanoz
vaj ulliri
kripe
Prijini domatet, kastravecet qepet (pasi t'i keni pastruar e thare) ne copa te vogla, apo te medha (sipas deshires). Shtojini majdanozin e fresket te prere imet, kripe dhe vaj ulliri para ngrenies. Perziejini mire dhe ... shijojeni. Sipas deshires mund t'i shtoni edhe djathe te bardhe, spec apo ullinj. Mund te perdoret edhe uthulla
Sallate me laker
Për 500 g lakër duhen :
vaj 3-4 lugë gjelle,
uthull 2 lugë gjelle,
kripë, sheqer,
majdanoz 2-3 fije.
vaj 3-4 lugë gjelle,
uthull 2 lugë gjelle,
kripë, sheqer,
majdanoz 2-3 fije.
Pergatitja:
Për sallatë përdoret lakra e ëmbël. Koka e lakrës pastrohet nga gjethet e dëmtuara, shpëlahet, pritet përgjysmë ose në katërsh dhe duke mbajtur koçanin, pritet në fije të holla, spërkatet me kripë, piper të kuq dhe pak sheqer. Shtypet derisa të lëshojë lëng, përzihet me vaj e uthull dhe vendoset në pjatë. Për ta zbukuruar i hidhet majdanoz i grirë hollë dhe gogozhare. Kjo sallatë mund të përgatitet dhe ndryshe : lakra e prerë hollë vendoset në tenxhere, i shtohet kripë dhe uthull. Pastaj ngrohet e përzihet derisa të shihet se është zbutur pak. Lihet të ftohet dhe rregullohet me vaj e uthull.
Sallate me kungulleshka
Për 1 kg. kungulleshkë duhen:
•vaj për skuqje (1/2 filxhan çaji),
•2 lugë gjelle miell,
•kripë,
•piper,
•2 lugë gjelle vaj ulliri,
•2 kokrra hudhër,
•pak rriska qepe të kuqe,
•2 lugë gjelle uthull,
•sallatë e gjelbër.
•2 lugë gjelle miell,
•kripë,
•piper,
•2 lugë gjelle vaj ulliri,
•2 kokrra hudhër,
•pak rriska qepe të kuqe,
•2 lugë gjelle uthull,
•sallatë e gjelbër.
Pergatitja:
Kungulleshkave të njoma u hiqet cipa duke i kruar me thikë, shpëlahen dhe priten në feta. Pastaj shtohet kripë e piper, lyhen me miell nga të dyja anët dhe skuqen. Kungulleshkat e skuqura vendosen në pjatë dhe u hidhen hudhrat e shtypura me vaj ulliri e uthull, rriskat e qepëve dhe sallata e gjelbër. Kjo sallatë mund të shoqërohet dhe me kos.
Sallate me brokoli
Sallate me brokoli
Perberesit:
* Sallatë e gjelbër,
* ton-konservë,
* kokrra misri të ziera,
* kaçkavall i prerë në katrorë të vegjël,
* lulelakër e gjelbër (brokoli),
* domate,
* kripë,
* uthull molle,
* vaj ulliri.
* ton-konservë,
* kokrra misri të ziera,
* kaçkavall i prerë në katrorë të vegjël,
* lulelakër e gjelbër (brokoli),
* domate,
* kripë,
* uthull molle,
* vaj ulliri.
Përgatitja:
Brokoli vlohet 5 minuta. Toni grimcohet. Mbi fletë sallate të vendosura në pjatë, radhiten domatet e prera në rrathë. Toni, misri dhe kaçkavalli përzihen dhe derdhen në mes të pjatës. Aty këtu vendosen edhe lulet e brokolit. Me përzierje vaji, uthulle dhe kripë, spërkatet sallata disa minuta para servimit.
Sallatë me peshk
Përgatitja për 4 persona:
• 280 gr oriz për sallatën
• 2 qepë të kuqe
• 2 domate
• 4 sardele në vaj
• 1 spec jeshil
• 100 gr sallatë
• 1 tufë borzilok
• 4 lugë vaj ulliri
• Kripë, piper
Pjekja: Lëre orizin në 3 litra ujë të vluar të kriposur. Kulloje. Për ta ftohur fute në ujë të ftohtë.
Përgatitja: Qërojini qepët dhe prit në copa të vogla. Futi për 15 minuta në ujë të ftohtë që tu largohet pak shija e fortë dhe më pas kulloji. Laji e thaji domatet dhe priti imët. Laje, pastroje specin dhe pastaj prite në copa. Priti në copa sardelet pasi ike kulluar. Së bashku futi të gjitha në një tas sallate bashkë me sallatën e larë dhe të grirë. Shto orizin. Shoqëroji me kripë, piper e vaj si dhe me borzilok të grirë.
• 280 gr oriz për sallatën
• 2 qepë të kuqe
• 2 domate
• 4 sardele në vaj
• 1 spec jeshil
• 100 gr sallatë
• 1 tufë borzilok
• 4 lugë vaj ulliri
• Kripë, piper
Pjekja: Lëre orizin në 3 litra ujë të vluar të kriposur. Kulloje. Për ta ftohur fute në ujë të ftohtë.
Përgatitja: Qërojini qepët dhe prit në copa të vogla. Futi për 15 minuta në ujë të ftohtë që tu largohet pak shija e fortë dhe më pas kulloji. Laji e thaji domatet dhe priti imët. Laje, pastroje specin dhe pastaj prite në copa. Priti në copa sardelet pasi ike kulluar. Së bashku futi të gjitha në një tas sallate bashkë me sallatën e larë dhe të grirë. Shto orizin. Shoqëroji me kripë, piper e vaj si dhe me borzilok të grirë.
Sallat ruse
Perberesit:
Për 1 kg. sallatë ruse duhen
4-5 kokrra patate mesatare,
5-6 karrota mesatare,
1 kavanoz turshi,
2 filxhanë kafeje fasule,
1 filxhan kafeje ullinj,
1 kokërr panxhare për zbukurim,
1 kokërr limon,
2 kokrra veze(një për majonezë, një për zbukurim),
1/2 fil- xhan çaji vaj kripë, majdanoz,
1-2 copë gogozhare për zbukurim.
Pergatitja:
Karotat pastrohen, lahen dhe zihen në ujë të vluar pa kripë. 1 hidhet aq ujë sa të mbulohen, ziejnë 30-40 minuta derisa të bëhen gati. Patatet e një madhësie (zakonisht merren më të voglat) lahen mirë dhe zihen të paqëruara në ujë të vluar me kripë 25-30 minuta. Pastaj ndërrohet uji dhe shpëlahen me ujë të ftohtë që të mos hapen. Fasulet zihen si për sallatë fasulesh, në vend të fasuleve mund të përdoren edhe bizele të njoma. Peri- met e ziera priten në copa kubike të vogla afërsisht në madhësi të barabarta, vendosen në enë prej porcelani, shtohen tranguj turshi (mundësisht të kavanozëve) të prerë po në formë kubi.kripë, paik, uthull, majdanoz i grirëdhe përzihen me kuJdes me dy lugë ose pirun që të mosprishet forma e perimeve. Në këtë përzierje shtohet gjysma e salcës miajoneze dhe përzihet përsëri me kujdes. Në këtë salatë mund të përdoret dhe rnish viçi i zier, shpendë të zier ose peshk. Kur këto mishra priten në feta të mëdha, vihen për të zbukuruar sallatën nga jashtë,kurse kur priten në copa të vogla përzihen bashkë me të. Sallata në këto raste merr emrin sipas pro- duktit që përdoret, p.sh. sallatë ruse me mish, sallatë ruse me peshk ose me shpend.
Për 1 kg. sallatë ruse duhen
4-5 kokrra patate mesatare,
5-6 karrota mesatare,
1 kavanoz turshi,
2 filxhanë kafeje fasule,
1 filxhan kafeje ullinj,
1 kokërr panxhare për zbukurim,
1 kokërr limon,
2 kokrra veze(një për majonezë, një për zbukurim),
1/2 fil- xhan çaji vaj kripë, majdanoz,
1-2 copë gogozhare për zbukurim.
Pergatitja:
Karotat pastrohen, lahen dhe zihen në ujë të vluar pa kripë. 1 hidhet aq ujë sa të mbulohen, ziejnë 30-40 minuta derisa të bëhen gati. Patatet e një madhësie (zakonisht merren më të voglat) lahen mirë dhe zihen të paqëruara në ujë të vluar me kripë 25-30 minuta. Pastaj ndërrohet uji dhe shpëlahen me ujë të ftohtë që të mos hapen. Fasulet zihen si për sallatë fasulesh, në vend të fasuleve mund të përdoren edhe bizele të njoma. Peri- met e ziera priten në copa kubike të vogla afërsisht në madhësi të barabarta, vendosen në enë prej porcelani, shtohen tranguj turshi (mundësisht të kavanozëve) të prerë po në formë kubi.kripë, paik, uthull, majdanoz i grirëdhe përzihen me kuJdes me dy lugë ose pirun që të mosprishet forma e perimeve. Në këtë përzierje shtohet gjysma e salcës miajoneze dhe përzihet përsëri me kujdes. Në këtë salatë mund të përdoret dhe rnish viçi i zier, shpendë të zier ose peshk. Kur këto mishra priten në feta të mëdha, vihen për të zbukuruar sallatën nga jashtë,kurse kur priten në copa të vogla përzihen bashkë me të. Sallata në këto raste merr emrin sipas pro- duktit që përdoret, p.sh. sallatë ruse me mish, sallatë ruse me peshk ose me shpend.
Sallat frutash [nektarine me kanell]
Kete sallate te ftohte nektarine jua rekomandoj pas gjelles me bizele dhe melçi.Ose dhe ne çfare ore te dites te doni mund ta perdorni.Perveçse eshte e fresket dhe e lehte, dhe shume aromatike per shkak te kanelles, do ju ulet dhe deshira per sheqerna pasi dihet se kanella e ka nje veti te tille mbi metabolizem.
Pergatitja
Per nje person:
1-2 nektarina te pjekura por jo shume te buta
nje luge embelsire kanelle
Nektarinat lijini te ftohen ne frigorifer me pare , me tej pritini ne copa jo shume te vogla.Me pas hidhini siper kanellen dhe lijini nja 10 minuta ne frigorifer sa te perzihen aromat e kanelles dhe nektarines
Pergatitja
Per nje person:
1-2 nektarina te pjekura por jo shume te buta
nje luge embelsire kanelle
Nektarinat lijini te ftohen ne frigorifer me pare , me tej pritini ne copa jo shume te vogla.Me pas hidhini siper kanellen dhe lijini nja 10 minuta ne frigorifer sa te perzihen aromat e kanelles dhe nektarines
No comments:
Post a Comment